Kuru Kuruya Blog Yazmayın

Yıllardır blog yazıyorum ve yazmaya devam ediyorum. Yeni ve eski blog yazarlarını takip ediyorum. Yazılarını vakit buldukça okumaya ve yorumlamaya çalışıyorum. Bir çoğuyla iletişime geçip tanışıyorum. Yazıları olsun, kişisel özel konuşmalarımız olsun bir çok şey öğrendiğim ve faydasını gördüğüm noktalar oldu. Bende öğrendiğim şeyleri yeni blog yazarlarına aktarmaya çalışıyorum.

Asıl konuya gelecek olursak, blog yazmak bir marifet ister. Cümleleri iyi toparlayıp, anlamlı bir hale getirip onu okuyucuya sunmak çok önemlidir. İyi olup olmadığını, okuyucunun yorumu onay verir. Bu yorumların içerisinde illa ki iyi yorumlar olacak diye bir şey yok. Çünkü blog yazarının eleştiriye açık olması gerekir. Yazıya iyi yorumların gelmesi, yazarı motive eder, mutlu olur ve ona göre cevabını verir. Ama yazıya kararsız, eleştirisel bir yorumun gelmesi yazarı daha da motive edip, bunun bir tık üstünü yapması gerekirken maalesef bu durum tam tersine dönüp yazarı kötü duruma düşürüp, yorum yapan kişiyle tartışma, kavgaya kadar gittiği oluyor. Her ne olursa olsun blog yazmaya devam edin.

Asıl önemli konuya gelecek olursak, blog yazarlığını herkes yapabilir, yapıyor da. Gmail aç, blogspota gir, blog linkini gir, onayla ve yazını yaz. Durum bundan ibaret.

Başlıkta da belirttiğim gibi, kuru kuruya blog yazmayın. Bir şeyler öğrenin ki, bir zor anınızda birilerinden yardım istemek yerine kendiniz hallede bilesiniz. Gelin bir liste halinde bu öğreneceğiniz şeylere bakalım.

  • Domain & Host

Blogspot veya wordpress tabanlı bir blogunuz varsa bunu geliştirmek adına domain ve host almayı kesinlikle öğrenin. Bu belki bir çok insana saçma gelecek, basit bir şey olduğunu düşünecek ama ne yazık ki yetişkin bilişim alanında okuyan bir lise veya üniversite öğrencisi domain & host alıp yönlendirme yapmayı bilmiyor. Cms kurup, veritabanı oluşturamıyor. Bunları mutlaka öğrenin arkadaşlar.

  • Tema Yükleme & Düzenleme

Özellikle yeni blog yazarlığına başlamış kişilerin sorunudur. Tema yüklemeyi bilmezler. Bazen de işlerine gelmeyip başkasına yaptırırlar ve kendilerini zeki sanarlar. Ama o durumda o blog yazarı çok şey kaybetmiş oluyor. Tabiri caizse karşı tarafı keriz yerine koyup işimi yaptırdım, rahatım modun da oluyor. Tema yüklemek o kadar da zahmetli bir iş değildir. Aynı şekilde tema düzenleme de zahmetli bir iş değildir. En fazla tema da ki yabancı kelimeleri Türkçe yaparsınız, meta, keywords vb şeyler girersiniz.

  • Seo (Arama Motoru Optimizasyonu)

Seo bir çok insanın ihtiyaç duyduğu şeydir. Blog yazarlarının sitelerini arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek hedeflenen aramalarda yükseltilmesidir. Tabii bunu abartmamak kaydı ile. Site içi ve site dışı seo’yu bilmeniz sizin yararınıza olacaktır. (WordPress kullananlar All in One SEO veya Yoast SEO‘ya göz atabilirsiniz)

  • Google Analytics

Google Analytics ücretsiz bir araçtır. Blogunuzun haftalık, aylık gösterimini 10 milyona kadar izleyebilirsiniz. Blogunuzu kimler ziyaret etmiş, nereden gelmiş, hangi kelimeyi aratarak blogunuza ulaşmış, blogunuzda ne kadar zaman durmuş, ne zaman çıkış yapmış  bunları detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Bunu her blog yazarının bilmesi gerekmektedir. Böyle önemli şeyleri lütfen öğrenin arkadaşlar.

  • Webmaster Tools

Webmaster Tools google’ın ücretsiz bir servisidir. Webmaster tools sayesinde blogunuzu indekslerken karşınıza çıkan hatalar ve yüklenemeyen sayfaları görmeniz için yardımcı olacaktır. Bu araç sayesinde blogunuz için uygun gördüğü pagerank bilgilerini, sitenizin iç ve dış linklerini görebileceksiniz. Önemli olarak blogunuzun haritasını eklenmesi mümkün olacaktır.

  • Alexa

Alexa amazon.com tarafından yönetilen bir internet şirketidir. Tüm dünyadaki web sitelerini analiz edip, belli kriterlere göre web sitenin hizmet verdiği ülkenin sıralamasını gösteren bir araçtır. Aynı zamanda Google Analytics gibi, sitenizi analiz ederken, diğer taraftan ziyaretçilerin siteye hangi arama motorundan, sosyal medya hesabından geldiklerini, sitede ne kadar kalmış, ne kadar vakit geçirmiş bunu detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Reklam verenler için Alexa ciddi anlamda önemlidir. Bir kişi blogunuza reklam vereceği zaman Alexa değerlerinize bakar. Bunu mutlaka göz önünde bulundurun.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Hayata 26 Şubat’da Hello World demiş, Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Getir'de Depo Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close