Ne Niğde Ne İstanbul Burası Sadece Aksaray

Aksaray iş adamlarının sayesinde 1987’de il statüsüne yükseltildi ama aradan geçen yıllara rağmen hala Niğde Aksaray, İstanbul Aksaray olarak bilinmektedir ve bu durumdan herkes şikayetçi olmaktadır. Cumhuriyet kurulduktan sonra 1924 yılında vilayet yapılan Aksaray bu konumunu 1933’e kadar sürdürebildi. Bu tarihte ilçe yapılarak Niğde’ye bağlanan Aksaray’ın il olma özlemi uzun yıllar devam etti. Ayrıca Şereflikoçhisar’da Ankara’ya bağlandı. Öyle ki; ilçe olmanın kabullenilemediği Aksaray’da, Hükümet Konağı’nın ön cephesindeki ”Aksaray Vilayeti Hükümet Konağı” yazısı da bu süre içinde hiç değiştirilmedi.  

Aksaray’ı 1987’de 8.ci Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal tekrar il statüsü verilmesiyle bu özlemi dindi ama aradan geçen yıllara rağmen hala ilçe olarak tanınması ve sıklıkla İstanbul Aksaray semti ile karıştırılması başka sorunları doğurdu. Aksaray’da ki kurumlar başta valilik olmak üzere, belediye, üniversite, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve Aksaray’da faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası çapta marka olmuş firmaların bir araya gelip bu sorunu masaya yatırmaları lazım. Mümkünse markalaşma konusunda danışman bir firmanın rehberliğinde herkes üzerine düşeni yapmalı. Bu konu profesyonel bir çalışma ile aşılabilir. Aksaray denildiğinde artık herkesin aklına vilayet olan Aksaray gelmeli. Şu da bir gerçek ki 67 Zonguldak’dan sonra ilk il olan 68 plakasıyla Aksaraydır. Bir diğeri ise Aksaray ilimizin Ortaköy ilçesi de, İstanbul Ortaköy ile karıştırılması.aksaray ylcnguler

Aksaray her geçen gün gelişen bir şehir. Merkez nüfusu 384 bine dayanmış durumda. Üniversitesi, sanayisi ile gelişen bir şehir. Ben inanıyorum ki; bu yanlış algılar Aksaray geliştikçe azalacak. Hasandağı gibi, Aşıklı Höyük gibi, Kapadokya (Ihlara Vadisi) gibi, Sultanhanı (Tarihi İpek Yolu) gibi, Genç Osman gibi, 2.ci Kılıçarslan gibi, Ulu Cami, Eğri Minare gibi, Çoban Köpeği (Malaklı) gibi, Somuncu Baba gibi ve diğer tabirle evliyalar şehri bilinen önemli bir değerimiz var. Bu tarihi kişilikle Aksaray’ın birlikte anılması için gayret ediyoruz. Şunu da bilsinler ki T.B.M.M 3 milletvekilimiz bulunmaktadır.ylcnguler somuncu baba

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra Aksaray’dan İstanbul’a götürdüğü kişiler İstanbul’daki Aksaray semtini kurdu. Bunu ifade etmeliyiz. Oradaki Aksaray’ı da buradan giden Aksaraylılar kurdu.

İstanbul Aksaray ya da Niğde Aksaray olarak bilinmenin neden olduğu karışıklıklar nedeniyle bazen gönderilen kargo veya postaların kimi zaman bir kaç ili gezdikten sonra elimize ancak ulaşabilmesidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Hayata 26 Şubat’da Hello World demiş, Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Getir'de Depo Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close