Blog Röportajları – Berna Oduncu

Merhaba sayın blog sakinleri. Yeni bir röportaja hoş geldiniz. Mart ayında Twitter’da dolaşırken Gelecek Vaad Eden Blog listesine yeni bir blog daha eklendiğini gördüm. Bu kişi Berna Oduncu idi. Kendisini hemen takibe aldım ve yazılarını okumaya başladım. (Yorum yapamadım kusura bakma Berna 🙂)

14 yaşında ki bir gencin güzel içerikler üretmesi, Türkçeyi çok iyi kullanması blogunun gelişmesi için muhteşem bir detay. Böylesine güzel bir tatlı minnoş kardeşle röportaj yapmasam olmazdı. Kısa bir süre önce kendisine sosyal medya hesabından ulaştım ve röportaj teklifi sundum. Sağ olsun anında kabul etti.

1 -) Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız ? Berna Oduncu kimdir, nasıl biridir ?

Merhabalar! Ben Berna. 14 yaşındayım, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşıyorum ve lise birinci sınıfı bitirmek üzereyim. Nasıl birisi olduğum sorusuna ne kadar doğru bir cevap verebilirim bilmiyorum. Çünkü bu soruyu ben de sorguluyorum.

Yine de kendimi tanımlayacak olursam sanat ve bilimsever olduğumu söyleyebilirim.Çizimler yapıp tablolar boyamayı ve bilimsel konular üzerine düşünüp tartışmayı seviyorum. Basketbol oynamak, kitap okumak, keman çalmak, dans etmek hobilerimin arasındadır. Sinemacılık, yönetmenlik, kısa film çekimleri ise ilgi olduğum konular. Ayrıca felsefeye de merakım var ve okumayı en çok sevdiğim kitaplar bu tür üzerinedir. İlerideki meslek seçimimin ise bilim ve teknolojiden yana olacağını, bunun yanında edebiyatla da ilgilenmeye devam edeceğimi düşünüyorum. ☺

2 -) İlk blog yazmaya nasıl başladınız ?

Yazma fikri sekizinci sınıftan beri aklımdaydı. Bloğumu nasıl  açacağım konusunda az çok bilgiye sahiptim ancak başlamak için kendimde gereken cesareti tam olarak göremiyordum. Sağ olsun ki teyzem bana bu konuda yardımcı oldu ve 29 Temmuzda bloğum aktif hale geldi. Böylece ben de ilk yazımı girmiş oldum.

Yazım Van Gogh’un biyografisi üzerineydi. Bu konuyu seçmemin nedeni 29 temmuz gününün benim doğum günüm iken, Van Gogh’un ise ölüm yıl dönümü olmasıydı. Yani bu tek taşla çift kuş vurmak gibi bir şey oluyor. ☺

3 -) İçerik oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz ?

Öncelikle Türkçeyi olabildiğince düzgün kullanmaya, yazım yanlışları yapmamaya özen gösteriyorum. Bu konuda illâ ki hatam oluyordur fakat olabildiğince dikkatli olmaya çalışıyorum.

Yazı dilimin samimi ve içten olması hem benim hem de okuyucularım için önemlidir. Yani içerik oluştururken okuyucuyu sıkmamaya çalışırım.

Son olarak yazdığım yazıların okunmaya değer olması da dikkat ettiğim bir nokta. Kişisel bir konu üzerinde yazsam bile okuyan kişiye faydalı bir kesit sunmaya çalışırım. Umarım bu konuda ilerleme kaydediyorumdur.

4 -) Blog yazarlığının hayatında ne gibi etkileri oldu ?

Birçok etkisi oldu diyebilirim. En önemlisi yeni insanlarla tanıştım. Benden yaşca büyük kişilerden ya da yaşıtlarımdan, öğretmenlerimden kısacası çevremden çok güzel yorumlar aldım. Yazdıklarımı faydalı bulup teşekkür edenler, tavsiye isteyenler bile oldu. Bunun mânevi önemi benim için çok büyük. Onun dışında blog yazma sorumluluğum ve faydalı olma düşüncem yazmamı arttırdı. Beni araştırma yapmaya, öğrenmeye ve öğrendiklerimi başkalarına da aktarmaya yöneltti.

5 -) Yazmış olduğun yazılar arasından en beğendiğin hangisi ?

Bu sahiden zor bir soru, karar veremiyorum. 😀 “Bilmediğim Şeyler Defteri” “Odysseus Anlaşması” ve “Bi’ Kahve” arasında gidip geliyorum. Bir seçim yapmam gerekecekse sanırım Bilmediğim Şeyler Defteri derdim.

6 -) Takip ettiğiniz bloglardan beğendikleriniz, sebepleri ?

Neden bilmiyorum ama hem Eda ablaya hem de bloguna karşı içimde sıcak bir sevgi var. Kendisi daedmier.blogspot.com da yazıyor. Yazı dilini, samimi sohbetlerini ve tavsiyelerini seviyorum.

Berfin ablayı da uzun zamandan beri takip ediyorum. Hatta blogumu açarken ona da danışmıştım. Kendisi berfindag.com da yazıyor. Yazdıklarını çok yararlı ve okunası buluyorum. Aynı zamanda çoğu ilgi alanımız ve hedeflerimiz benziyor. Bu yüzden hem sevdiğim bir blog yazarı hem örnek aldığım bir insan.

7 -) Yazarken bugün ne yazsam deyip konu sıkıntısı çektiğiniz oluyor mu ?

Aslında yazacak bir sürü konum var ama asıl sıkıntım başlayıp bitirmek oluyor. Çünkü yazarken olabildiğince üzerine düşüyorum. Bu yüzden diğer yazılara sıra gelmiyor.

8 -) Kendinize göre bir yazım tarzınız var mı ? ( yazarken müzik dinlemek gibi)

Yazarken asla müzik dinleyemem. Melodinin her türlüsü dikkatimi dağıtır, cümlelerimi toparlayamam. Bu yüzden sessiz bir ortamda yazarım. Ayrıca klavyeden ziyâde kağıt kalem kullanmak hoşuma gider.

9 -) Blog yazarlığına başlamayı düşünen arkadaşlara önerilerin var mı ?

Bu öneriyi özellikle yaşıtlarıma yapmak isterim. Çünkü şu ana kadar hiç blog yazarı bir akranımla karşılaşmadım. Bence üretkenliğimizi ve aktifliğimizi sosyal mecralardan çok bloglarda göstermeliyiz. Yazarak, okuyarak, öğrenip öğreterek bir yerlere gelebiliriz. Eğer blog yazma gibi bir düşünceleri olanlar varsa hiç tereddüt etmeden başlamalılar. Bu size her açıdan fayda sağlayacaktır.

Ayrıca kimse yazdıklarımı okumuyor diyerek üzülüp yazmaya küsmemek lazım. Aynı sorunu ben de yaşıyorum ama illâ ki farkınıza varan birileri oluyor.

Bence artık zihnizdekileri dünyayla paylaşmanın vakti geldi de geçiyor!

10 -) Son olarak blogumuzdan memnun musunuz ?

Sizi bu röportaj sayesinde keşfettim. Hem faydalı hem de samimi yazılarınız var. Bu tarz röportajlar yapmanız da blog yazarlarını tanımamızı ve etkileşim haline geçmemizi sağlıyor. Blogunuzu beğeniyorum ve kesinlikle okumalıyım dediğim yazarlar arasındasınız!

11 -) İstediğiniz bir şey, eklemek istediğiniz bir şeyler var mı ?

Bana burada bu güzel röportajı yapma fırsatını verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sevgiyle kalın! ☺


Berna’nın blog ve sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın !

Blog: http://www.bernaoduncu.com/

Instagram: https://www.instagram.com/bernaodncu/

Twitter: https://twitter.com/berna_oduncu

Ayrıca Blog Sözlük’de ki başlığa da yorum bırakabilirsiniz. https://blogsozluk.com/baslik/bernaoduncucom

Exit mobile version