2013 Yılı Teknoloji Olayları

Her yıl olduğu gibi geride bıraktığımız yıl da birçok yeni teknolojik ürün ve hizmetin tanıtımına sahne oldu. Konsollardan akıllı telefonlara, işletim sistemlerinden mobil cihazlara kadar birçok yeni ürünün tüketicilere merhaba dediği 2013 yılı, satın alımlarıyla ve dev teknoloji şirketlerinin kurumsal değişimleriyle de tarihe kazındı.

Yılın bu son günlerinde hem geride bıraktığımız günlerin heyecanını hatırlamak hem de yıl içinde olup teknoloji gündemine dair biteni şöyle bir gözden geçirmek için 2013 yılına damgasını vuran teknoloji ürünleri, hizmetler, olaylar…
Yeni Snapdragon İşlemci Ailesi
Ocak ayındaki CES 2013’te birçok yeni ürünle yeni yıla başladık. Bunlardan biri de yıl boyunca adından sık sık söz ettiğimiz Qualcomm’un yeni Snapdragon işlemci ailesi oldu. Yılın ilk günlerinde Snapdragon 200, 400, 600 ve 800 modelleriyle tanıştık ve yıl boyunca onlardan söz ettik.
İlk 4K OLED ve ilk Kavisli OLED TV’ler
Yılın başlarında tanıştığımız diğer iki önemli cihaz türünün ilk örnekleri oldu. Sony, 4K çözünürlüğe sahip 55 inç’lik OLED televizyonunu duyururken, Samsung Kavisli ekran OLED TV ile bir başka alanda ilk ünvanını kazandı.
Sony Xperia Z ve Full HD Ekran
2013 yılı boyunca sürecek akıllı telefonda Full HD ekran furyası da yılın ilkaylarında başladı. CES 2013’te 5.’lik Full HD ekranı ile Sony Xperia Z modeli tanıtıldı.
Google Glass
2013 yılının başında, şubat ayında geliştiricilere dağıtımı başlananan Google‘ın teknolojik gözlüğü yıl boyunca konuşuldu. Gözlük, getirdiği teknolojik yeniliklerden çok kişisel gizlilik ihlali gibi tartışma konularıyla gündeme geldi.
Blackberry OS

Krizdeki Blackberry‘nin kurtuluş umudu olan Blackberry OS, 2013 yılının ilk aylarında duyuruldu. BlackBerry Z10 ve Q10 adlı iki yeni modeli de beraberinde getiren yeni işletim sistemi beğenilmesine rağmen Blackberry’nin derdine derman olmadı
NVIDIA Shield
2013 yılı oyun severler açısından oldukça bereketli bir yıl oldu. Yılın başlarında Android tabanlı mobil konsol NVIDIA Shield duyuruldu. Her ne kadar konsolun piyasaya çıkışı yılın ikinci yarısını bulsa da cihaz bir ilk olarak adını 2013’ün önemli gelişmeleri arasına yazdırmayı başardı.
Samsung Galaxy S4
2013 yılının ilk aylarında ortaya çıkan önemli cihazlardan biri de Galaxy S4 oldu. Samsung yeni amiral gemisini 14 Mart 2013 tarihinde New York’ta gerçekleştirilen bir etkinlik ile tanıttı. 5 inç Full HD ekranı ve yeni “SmartScroll“, “Smart Pause” ve “Air Wiev” gibi özellikleriyle gelen cihaz Nisan ayında satışa sunuldu.
HTC One
2013 yılının başlarında piyasaya sürülen bir diğer önemli cihaz ise HTC One oldu. Şık tasarımı ile beğeni toplayan cihaz, Mart ayında tanıtımı gerçekleştirildi. Krizdeki HTC’nin çıkış umudu olarak gördüğü HTC Onebaşarılı bir performans sergiledi.
Tumblr Yahoo’ya Satıldı
Giderek popülerleşen mikroblog sitesi Tumblr bir süredir büyük internet devlerinin ilgisini çekiyordu. Yahoo‘nun gençlere yönelik bu sosyal ağ ile ilgilendiği hakkında ortaya atılan dedikodular gerçekleşti ve Mayıs ayında yahoo Tumbrl’ı satın aldı.
4. Nesil Core İşlemci Ailesi
Intel‘in merakla beklenen Haswell işlemci ailesi 2013 ortalarında tanıtıldı. Haziran ayı başında Computex 2013‘te tanıtılan işlemciler güç taraffuyla dikkati çekti.
2013 Macbook Air  
Tasarım değişikliği içermese de Intel’in 4. nesil Core işlemcileriyle güçlenen Macbook Air‘lar Haziran ayındaki WWDC’de tanıtıldı. Cihazların tüm gün kullanıma olanak sağlayan pil ömürleri oldukça ilgi çekti.
Fütüristik Mac Pro
Teknoloji severlere yılın ortasında “merhaba” diyen ürünler arasında olanyeni Mac Pro, Haziran ayındaki geliştirici etkinliğinde ön gösterime sunuldu. Piyasaya çıkması yıl sonunu bulan cihaz silindir şeklindeki tasarımı ve üst düzey donanımı ile adından oldukça söz ettirdi.
Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Zoom ve Ativ
2013 yılı yaz aylarına damgasını vuran gelişmelerden biri de Samsung’un Haziran etkinliğinde duyurduğu modeller oldu. Galaxy S4 Zoom, Galaxy S4 Mini ve Samsung Ativ dizüstü bilgisayar serisi oldu.

Lumia 1020
Geçtiğimiz yazın sürprizlerinden biri de Nokia’nin 41 megapiksellik Windows Phone‘u Lumia 1020 oldu. Bu yüksek megapiksel değerini Windows platformuna taşıyan Nokia bu açıdan bir ilke imza attı.
Adobe Creative Cloud
Adobe, profesyonel tasarıma yönelik popüler yazılım paketi Creative Suite’i buluta taşıdığını duyurdu. Photoshop, Premiere gibi programlar Creative Cloud sürümüyle karşımıza çıktı.
Steve Ballmer’ın Emeklilik Kararı
Sıcak yaza damgasını vuran gelişmelerden biri de Microsoft CEO’su Steve Ballmer‘ın emeklilik kararı oldu. Ağustos ayında kararını açıklayan Ballmer yeni CEO bulanana kadar görevini sürdürüyor.

iPhone, 5c ve iOS 7
Sonbahar aylarında tüm gözler yeni iPhone‘lara çevrildi. Düzenlenen sade bir etkinlikle tanıtılan Apple yenilikleri kuşkusuz milyonlarca Apple kullanıcılarının yüksek noktalardaki beklentilerine yeni yanıtlar verdi. Eylül ayında parmak izi okuyuculu iPhone 5s ve polikarbon kasalı iPhone 5c tanıtıldı. İlk kez Haziran ayında ön gösterimi yapılan iOS 7 işletim sistemikullanıcılara sunuldu.
Galaxy Note 3 ve Galaxy Gear
iPhone‘un ardından Samsung phableti Galaxy Note’un 3. neslini piyasaya sürdü. Giyilebilir teknoloji alanında erken davranan Samsung akıllı saati Galaxy Gear’ı da Note 3 ile kombinledi.
Microsoft Nokia’yı Satın Aldı
2013 yılının sonbaharı dev bir satın alım haberiyle daha da ısındı. Microsoft Finlandiya’lı cep telefonu üreticisi Nokia’yı satın aldığını 2 eylül tarihinde duyurdu.
Nokia World 2013
22 Ekim tarihinde gerçekleşen Nokia World 2013 etkinliği son yılların en çok tanıtımı yapılan etkinliklerinden biri oldu. Nokia bu etkinlikte Windows tabanlı tableti Lumia 2520 başta olmak üzere birçok yeni akıllı telefon modeli duyurdu.
Windows 8.1
Microsoft yeni işletim sistemi Windows 8.1‘i Ekim ayında yayınladı.Windows 8 kullanıcıları tarafından ücretsiz indirilebilen Windows 8.1 daha çok özelleştirilebilir başlangıç ekranı, IE 11 ve SkyDrive bütünleşmesi gibi özelliklerle dikkat çekti
Android 4.4 KitKat
2013 yılı Ekim ayının son günü Google’ın mobil işletim sistemi Andorid‘in son sürümünü 4.4 KitKat’ın duyurusuna sahne oldu. 
iPad mini Retina Ekran ve iPad Air
Apple Kasım ayında retina ekranlı iPad Mini ve iPad Air’ı duyurdu. Aynı etkinlikte Macbook Pro ailesi de Haswell işlemcilerle güncellendi.

PlayStation

2013 yılının son aylarına konsolların rekabeti damgasını vurdu. Rekabette işaret fişeğini ateşleyen ise yeni konsolu PS4‘ü 15 Kasım’da piyasayasüren Sony oldu. Sony PS4, Türkiye’de 13 Aralık itibari ile satışa sunuldu.

Xbox One
Microsoft’un Sony’e cevabı ise gecikmedi. Şirket PS4‘ten bir hafta sonra kendi konsolu Xbox One‘ı piyasaya sürdü.
Amazon Air Prime
2013’un son ayı belki de yılın en ilginç duyurularından birine sahne oldu. Amazon 1 aralık günü Prime Air adını verdiği nakliye sistemini tanıttı. Sipariş gönderiminde Drone’ların kullanımını temel alan sistem oldukça ilgi çekti.
Winamp’a Veda
America Online şirketi haklarını elinde tuttuğu yılların medya oynatıcısı Winamp’ı sona erdireceğini duyurdu. Kasım ayı ortalarında gerçekleşen duyuru Aralık ayın ortalarının Winamp için son olacağı yönünde oldu.
Kaynak: ShiftDelete
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Hayata 26 Şubat’da Hello World demiş, Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Getir'de Depo Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close