Görsel Zeka Testi Neden Beynimizi Yanıltıyor ?

Her insan beyninde iki adet yarım küre yer alıyor. Bunların her biri de dört adet loba ayrılıyor. Her lobun farklı sorumlulukları var. Örneğin frontal lob kısmı karar verme ve planlamadan sorumlu, temporal lob ise dil ve hafızadan, paryetal lob uzamsal becerilerde, oksipital lob ise tamamen görselliğe bağlı durumlarda kullanılıyor. Yani bu kısım görsel zeka yanılsamaların da gerçekleştiği yer olarak biliniyor.

Eğer bahsettiğimiz bu oksipital lobu hasara uğramış birini görürseniz o kişide görme bozuklukları ve halüsinasyonlara denk gelebilirsiniz. Yani aslında internette gördüğümüz görsel zeka testleri ya da diğer bir deyişle görsel hafıza testleri de göz yanılması tekniğini beynin bu noktasından faydalanarak sağlıyor.

Peki bir görsel zeka testi bunu nasıl başarıyor diye sorabilirsiniz. Basitçe bir örnek vermek gerekirse gözlerimiz sanıldığı gibi çok yüksek hertz hızlı HD televizyon gibi çalışmıyor. Gördüğümüz her şeyi saniyede 25-30 görüntü karesi olarak beynimize iletiliyor. Görsel hafıza testinde karşılaştığımız görüntünün beynimize bu kadar fazla, arka arkaya, devamlı ve hızlı bir şekilde iletilmesi bizi bazen yanıltıyor ve sanki her şeyi kaçırmadan görüyormuşuz gibi beynimize bilgi gönderiyor. Bu da o görsel zeka testini yanlış yorumlamamıza sebep oluyor.

İnternette çok popüler olmuş bazı hafıza testleri bulunuyor. Mutlaka bazılarını görmüşsünüzdür ama gelin onlara tekrar bir göz atalım ve birlikte yeniden çözelim.

1 – Mavi ve sarı karelerin içindeki kareler aynı renkte mi ?

2 – Yatay çizgiler düz mü, eğri mi ?

3 – Daireler durağan mi, hareketli mi ?

4 – Bu filin kaç bacağı var ?

5- Bu balığı akvaryuma koyabilir misin ?

Bunu nasıl yapacağınız konusunda yardım edeyim. Önce balığın üzerindeki sarı çizgilere 10-20 saniye odaklanın ve bakın. Ardından bakışlarınızı akvaryuma çevirin ve seyredin 🙂

6- İki yatay çizgi aynı uzunlukta mı ?

7 – Beyaz çizgilerin kesiştiği noktada gri noktalar görüyor musun ?

8- İki portakal çemberi aynı büyüklükte mi ?

9- Lincoln’ün yüzü normal görünüyor mu ?

10- Bebeği görüyor musunuz ?

Bazılarının kesin cevabı yok, bazılarının ise var. Çünkü kesin olup olmamasının kararı biraz da sizin beyninizle alakalı. Çünkü oksipital lobunuz size ne diyorsa cevap da o olacak. Testlerin büyük bir bölümünü çözemiyorsanız, belki sizin için bu alana biraz ağırlık verip daha fazla görsel zeka testi çözme vakti gelmiş olabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Hayata 26 Şubat’da Hello World demiş, Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Getir'de Depo Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Aslında bu yanılmalar onları nasıl algıladığımızla ve bu resimleri yapanların bize neyi algılatmak istediği ile alakalı.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close