İnsanların Ortak Paydası: Şekerlik

Özellikle çay, kahve gibi yaygın olarak tüketilen sıcak içecek servislerinde vazgeçilmez bir gereç olan ve misafir çocuklarının ilk hedefi konumunda bulunan şekerlik, aynı zamanda sunumun oldukça önemli bir parçasıdır. Çay bardaklarıyla, kahve fincanlarıyla, tepsiyle, kaşıklarla ve peçetelerle uyumlu olmasına dikkat edilir; eğer içine küp şeker koyuluyorsa küp şeker maşasıyla takım olması tercih edilir. Kristal, porselen, plastik, bakır, cam gibi pek çok malzemeden, çok çeşitli modellerle üretilebilen ve yüzyıllardır diğer servis takımlarıyla birlikte kullanılan bu güzel eşyayı vitrinlerdeki üst raflarda ya da içi gizlenen güzel şekerlerle dolu halde alt çekmecelerin kuytu köşelerinde de görmek mümkündür. Bazılarında ümzük vardır, bazıları kapaklı, bazıları işlemeli, bazıları düz ve uzundur; dünyanın her yanında farklı tip şekerliklere rastlanabilir.

Şekerlik, bazı yörelerde şekerdanlık olarak adlandırılır. Şekerdanlıklara toz ya da küp şeker değil misafirler için saklanan çikolatalar, ikram şekerleri ya da bunun gibi küçük atıştırmalıklar koyulur. Özellikle bayram vakitlerinde ya da özel günlerde, önemli konukların ziyaretlerinde veya konuk küçük çocuklar huysuzlandığında şekerdanlıkların meydana çıkıp sofradaki başköşeyi aldığına şahit olunur. Birçok geleneksel şekerlik modeli mevcuttur; kimi yörelerde hasır olanları yaygındır, kimilerinde işlemesi halı dokuma gibi alışılagelmiş bir sanattır. Desenleri o yörenin yaşayışını, zevklerini, alışkanlıklarını yansıtır.

Şekerlik, popüler kültürde bir sevgi kelimesi olarak; tatlı, şirin, güzel sözcüklerini çağrıştıran manalarda da kullanılmaktadır. Ayrıca günümüzde antika olanlarına yeniden ilgi uyanmakta; lokumluklar, cezveler, fincan altlıkları gibi parçalarla bütünlük arz edecek biçimde eski tip olanlarına sempati artmaktadır. Ne de olsa şekerlik öyle ironik bir eşyadır ki onu en ucuz çaycılardan en lüks lokantalara, aralarında bir dünya boyu mesafe uzanan ülkelerden eski Osmanlı saraylarının mutfağına, kır evlerinden hapishanelere kadar her yerde, okullarda ve en yüksek düzeyli devlet görevlilerinin, en zengin şirketlerin tepsilerinde görmek olanaklıdır.

Bir şişe su fiyatına da satın alınabilir, bir dolu para pahasına da. Şekerlik, bütün insanların ortak paydalarından biridir ve muhtemelen daha yüzyıllarca da yemek masalarını, ikram fasıllarını, süs raflarını, satış reyonlarını, antikacı kutularını, müze camekanlarını şenlendirmeye devam edecektir. http://www.hediyehome.com/ adresinden tüm ürünleri inceleyebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Hayata 26 Şubat’da Hello World demiş, Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Getir'de Depo Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close