Kulak Kristali Oynaması Nasıl Tedavi Edilir?

Halk arasında kulak kristallerinin oynaması olarak bilinen vertigo; iç kulakta bulunan denge merkezindeki kristallerin arka yarım daire kanalına düşmesi sebebiyle oluşur. İç kulak kristallerinin oynaması problemi, genellikle baş dönmesi belirtisiyle kendisini gösterir.

İç Kulak Kristali Oynaması (Vertigo) Nedir?

İnsan vücudunda denge sağlamakla görevli yapılar bulunur. Bunlardan biri de işitme organı ile aynı yerde bulunan iç kulak kristalleridir. Kulaklarda labirente benzer bir yapı vardır ve bu yapı keseler ve yarım dairelerden oluşur. İleri ve geri yapılan hareketler keselerce algılanırken, dönme hareketleri yarım daire kanalları tarafından algılanır.

İç kulak kristallerinin yerinden oynaması denge sinyallerinin beyin tarafından algılanamamasına yol açar ve şiddetli baş dönmelerine sebep olur.


Vertigonun Nedenleri Nelerdir?

Kişinin yaşam kalitesini ciddi manada olumsuz etkileyen vertigo, zaman zaman gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli baş dönmelerine sebep olabiliyor. Peki, iç kulak kristallerinin oynaması yani vertigo neden olur, sebepleri nelerdir?

Vertigo çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşabilir. İşte vertigonun nedenleri;

  • İç kulak sıvılarındaki basınç değişikliği nedeniyle oluşan meniere,
  • Menenjit gibi ateşli hastalıkların iç kulağı etkilemesi,
  • Ani baş ve boyuın hareketleri,
  • İç kulak sinirlerinin iltihaplanması,
  • Orta kulak iltihabının iç kulağa ilerlemesi,
  • Stres ve yorgunluk kaynaklı travmalar.

Vertigonun Belirtileri Nelerdir?

İç kulak kristallerinin oynaması şeklinde ifade edilen vertigo belirtileri herkeste aynı şekilde görülmeyebilir.  Genellikle görülen belirtiler arasında kulak çınlaması, ani baş dönmeleri, kulakta oluşan basınç hissi ve akıntı, işitme kaybı, mide bulantısı ve kusma, görmede problem yaşama vertigonun belirtileri olarak sayılabilir.

Bu belirtilerden bir veya birkaçı görüldüğünde hekime başvurularak tanı konması ve tedavi edilmesi gerekir.


Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Baş dönmesi ve kulak çınlamalarıyla kişilerin yaşam kalitesini ciddi manada olumsuz etkileyen vertigo, uzman hekimlerin yapacağı tetkiklerle teşhis edilir. Ardından tedavi aşamasına geçilir.

Tedavide önemli olan, sebebin doğru teşhis edilmesidir. Teşhisin ardından mide bulantısı ve kusma varsa ilaçlarla tedavi edilir. Problemin kaynağı beyin ve sinir sistemi ile alakalı ise cerrahi müdahaleye gerek görülebilir. Sorunun kaynağı stres ise stresten uzak kalmaya çalışılmalıdır.

Vertigodan korunmak içinse; tuz tüketimi azaltılmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, ani baş ve boyun hareketlerinden uzak durulmalıdır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Hayata 26 Şubat’da Hello World demiş, Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Getir'de Depo Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close