Stresin Zararları Nelerdir ?

Hayatın olağan akışı sırasında yaşanan olaylara tepkimiz farklı olmaktadır. Kimi kızarır kimi terler kimi agresifleşir. Yoğun stres altında kalan kişilerin verdiği bu tepkiler vücudumuzda da sebebi belli olmayan ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Stresin vücuda zararlarında bu konulara değinmek gerekir.

Yoğun ve uzun süreli stres altında kalan kişilerde bağışıklık sistemi zayıflar. Kişi her türlü bakteri ve virüse karşı korunmasız kalır. Yoğun streste hormon dengesi bozulur. Stres Kortizol hormonunun seviyesini arttırır. Kortizol hormonu hücrelerin yaşlanmasını hızlandırır. Özellikle Seratonin ve Melatonin hormonlarının dengesinin bozulması uyku düzenini etkiler. Uykuya geç dalma, bölük pörçük ve rahatsız uyku uyunmasına sebep olur. Gündelik yaşamı olumsuz etkiler. Kadınlarda östrojen salınımı düzensizleşir.

Stresli ortamlar tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Bu da kalp damar hastalıklarını tetikler. Baş ağrısı, bulantı yapabilir. Yoğun stres damarların daralması ve beynin yeteri kadar kanla beslenememesi anlamına gelir. Bu durum fonksiyon kayıplarına ve inmeye neden olur.

Stresin vücuda zararları kişiden kişiye farklıdır. Kiminde saç dökülmesiyle karşımıza çıkar. Kiminde cilt hastalıkları ve akneler oluşur. Kimilerinde saçların ve tırnakların uzaması yavaşlar. Dudak uçukları artar. Bazı kişilerde panik ataklara veya depresyona sebep olur. Bazıları her an her şeye kızabilen sinirli, agresif kişilere dönüşebilir. Terleme artar, gözbebekleri büyür. Bazıları daha da duygusallaşabilir, kırılgan olabilir.

Stresle kalp atışları hızlanır, daha çok kan pompalanır. Bu da daha fazla enerji harcanmasına sebep olur. Bunun sonucunda kişi kendini yorgun ve güçsüz hisseder. İnsanın doğal dengesi bozulur. Organların normal işleyişi hasara uğrar. Stres pankreas üzerinde de etki eder. Pankreasın şekeri düzenlemesi sekteye uğrar ve şeker hastalığı ortaya çıkar.

Stresin vücuda zararları oldukça fazladır. Birçok hastalığın sebebi olarak tanısı konulamayan yoğun stresin olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selam, ben Yalçın. Hayata 26 Şubat’da Hello World demiş, Aksaray Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu anda Getir'de Depo Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close